Tratament negi-veruci-condiloame!

Veruci – Negi

Verucile sunt niste mici formatiuni care cresc, de obicei, pe pielea mainilor si picioarelor. Sunt foarte frecvente si sunt cauzate de infectia cu anumite tulpini ale virusului papiloma uman (HPV).

HPV este o familie de virusuri din care exista mai mult de 100 de tulpini diferite.

Aspectul verucilor poate varia, dar de obicei au forma rotunda sau ovala, o suprafata dura, solzoasa, cu un punct negru mic (numit samanta) in centru. Negii apar frecvent la copii si adolescenti, dar pot afecta si adultii. Sunt mai frecventi la persoanele cu sistem imunitar slabit.

De obicei, virusul se raspandeste indirect, prin contactul cu obiectele contaminate, cum ar fi prosoape, podele din vestiare si incaltaminte comuna, zonele din jurul bazinelor de inot.

Verucile sunt extrem de contagioase! Inocularea se face mai usor pe pielea umeda, zgariata sau taiata.

Se pot raspandi prin autoinoculare, in alte parti ale propriului corp. Daca o veruca este rupta sau zgariata, particule de virus se pot răspandi in alte zone ale pielii. Chiar si barbieritul pe fată sau picioare, sau muscarea unghiilor poate răspandi HPV si poate dura pana la 12 luni pentru a se transforma intr-o alta veruca.

Condiloame – papiloame

Condiloamele sunt mici excrescente de culoare, roz sau maro care apar pe piele, de obicei datorita frecarii.

Sunt foarte frecvente, in special la nivelul gatului, axilelor si in zona inghinala. Apar adesea in pliurile pielii unde exista o frecare crescuta. Afecteaza mai frecvent persoanele care sunt supraponderale, deoarece exista mai multe pliuri pe fondul nivelului crescut de grasime subcutanata.

Unele condiloame au un peduncul, care le face sa se lipeasca de piele. Acestea pot fi deosebit de dureroase daca se rasucesc, se freaca sau se prind de haine. Exista, de asemenea, riscul de a le rupe accidental, provocand sangerare.

Nu reprezinta nici un motiv de ingrijorare medical, dar oamenii aleg sa fie indepartate din motive estetice sau din cauza disconfortului.

Proceduri de indepărtare a verucilor – condiloame – papiloame

Excizia chirurgicala

Excizia chirurgicala presupune indepartarea papiloamelor cu un bisturiu, sub anestezie locala, astfel incat sa nu simtiti durere, urmata apoi o cauterizare. Excizia chirurgicala poate fi folosita pentru a elimina rapid mai multe papiloame, intr-o singura zi.

Electrocauterizarea

Electrocauterizarea presupune arderea verucii cu ajutorul unui ac (proba) prin care trece un curent electric usor. Procedura se realizeaza de obicei sub anestezic local.

De obicei, electrocauterul lasa in urma o rana care se vindeca intre 1 pana la 6 saptamani. Timpul de vindecare a ranii depinde de dimensiunea negului.

Puteți efectua o programare telefonic dar și online